MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Kibicuj naszym ze smakiem. TOP 11 przekąsek na EURO 2024

mad
Zapraszasz znajomych na wspólne kibicowanie przed telewizorem? Zobacz, jakie przekąski możesz przygotować.
Zapraszasz znajomych na wspólne kibicowanie przed telewizorem? Zobacz, jakie przekąski możesz przygotować. Fot. Freepik.com
Cała Polska kibicuje naszym! A jak mecz – to wiadomo – zimne piwo i smaczne przekąski. Zapomnij o kupnych czipsach, orzeszkach i paluszkach. Kibicuj ze smakiem. Zobacz, co można przygotować na oglądanie meczu.

Spis treści

  1. Paluchy serowe
  2. Kolorowe tapas
  3. Bruschetta z pomidorową salsą
  4. Smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe
  5. Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem
  6. Wrapy z kurczakiem
  7. Koreczki z salami, marynowanych warzyw i sera pleśniowego
  8. Tortille z łososiem, żółtym serem, sałatą i papryką
  9. Pieczarki faszerowane szynką i serem żółtym
  10. Zawijasy pieczarkowo-boczkowe
  11. Muffiny pizzowe z mąki pełnoziarnistej z kabanosem i serem

Zapraszasz znajomych na wspólne oglądanie EURO 2024? Nie zapomnij o przekąskach. Szybkie i niebanalne z pewnością zachwycą gości i poprawią humor…

Paluchy serowe

Paluchy serowe.
Paluchy serowe. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki

  • 25 dag dobrego wiejskiego twarogu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 25 dag mąki pszennej

Dodatkowo

  • 1 rozmącone jajo
  • kminek, sezam, sól gruboziarnista, suszone pomidory lub chili, co kto lubi

Wykonanie
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg. Wyrobić ciasto, odstawić je na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać przyprawami jakie nam odpowiadają i pokroić wzdłuż na paluchy.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, paluchy piec ok. 15-20 minut do czasu, aż się przyrumienią.
Przepis Agnieszki Sznajder

Kolorowe tapas

Kolorowe tapas.
Kolorowe tapas. Fot. Violetta Grzelka

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
  • 1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette
  • 1 żółta oraz 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz ewentualnie chilli do smaku

Wykonanie
Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni C., zależnie od wskazówek producenta ciasta francuskiego.
Zamrożone ciasto odmrozić. Na powierzchni surowego ciasta rozsmarować cienką warstwę serka. Przełożyć ciasto razem z papierem na dużą, płaską blaszkę.
Cebulę i oczyszczone z nasion papryki pokroić w drobną kostkę. Całą powierzchnię posypać równomiernie posiekanymi kolorowymi warzywami; cebulą i paprykami. Doprawić całość solą, pieprzem oraz ewentualnie chilli i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić.
Po upieczeniu pokroić je najpierw w kwadraty, a następnie - krojąc kwadraty po przekątnej - w trójkąty. Posypać posiekaną natką pietruszki i ułożyć na tacy. Kolorowa przekąska gotowa! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji łagodnej lub pikantnej. Dla większej liczby osób można ją podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty. Dla urozmaicenia można również posypać całość przed upieczeniem pestkami dyni, słonecznika lub sezamu.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Bruschetta z pomidorową salsą

Bruschetta z pomidorową salsą.
Bruschetta z pomidorową salsą. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • bagietka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • łyżka parmezanu
  • świeża bazylia
  • sól morska , pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek dobrej jakości

Wykonanie
2 ząbki czosnku drobno posiekać, wymieszać ze sparzonymi, obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz startym parmezanem.
Bagietkę pokroić, posmarować oliwą, opiec na grillu, a następnie posmarować ostatnim ząbkiem czosnku.
Nałożyć pomidorową salsę, doprawić solą oraz pieprzem i świeżą bazylią.
Zajadamy! Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe

Smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe.
Smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 duży ziemniak (około 300 g)
  • 1 korzeń pietruszki (około 250 g)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 2 jaja
  • 100 ml oleju roślinnego

Do podania:

  • 200 g kwaśnej śmietany 18% lub serka kanapkowego jako dip

Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 140 st. C. Ziemniaki oraz pietruszkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na małych oczkach. Cebulę obierz z łupin i również zetrzyj na małych oczkach. Do dużej miski włóż starte warzywa, wymieszaj i od razu dodaj cebulę. Wymieszaj mąkę, sól, jajka i dobrze zmielony czarny pieprz. Napełnij szeroką patelnię dwucentymetrową warstwą oleju i postaw na średnim ogniu. Gdy będzie już gorący, nabierz łyżką masę i drugą łyżką zsuń ją na patelnię. Nałóż 4-5 porcji. Smaż przez 4-5 minut, aż kąski uzyskają złoty kolor, a następnie przewróć szpatułką. Smaż przez kolejne 4 minuty lub do momentu, aż będą pięknie złociste. Wyłóż blachę do pieczenia papierem kuchennym. Za pomocą szpatułki przenieś usmażone kąski na blachę. Trzymaj placki w piekarniku podczas przygotowywania kolejnych. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem.
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem. Fot. archiwum

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki + do podsypywania
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,4 ml gęstej śmietany
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 4 jajka
  • 10 dag drożdży

Składniki na farsz

  • 1 i 1/2 kg pieczarek
  • duży por
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Dodatkowo

  • żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
  • kminek lub sezam do posypania

Wykonanie
Farsz. Farsz najlepiej przygotować wcześniej. Zeszklić na oleju posiekany w piórka por, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Doprawić do smaku solą , pieprzem.
Ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, żółtka i jajko. Śmietanę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, nie pozostawiać do wyrośnięcia, ale od razu podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Przepis Koła Gospodyń z Konaszówki

Wrapy z kurczakiem

Wrapy z kurczakiem.
Wrapy z kurczakiem. Fot. archiwum

Składniki:

  • 5 tortilli
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta oregano
  • Papryka wędzona
  • Sól, pieprz
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • ¼ kapusty pekińskiej

Składniki na sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

Wykonanie wrapów
Przygotowanie zaczynamy od sosu. W miseczce mieszamy majonez, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Pierś z kurczaka marynujemy w papryce wędzonej oraz oregano, a także czosnku wyciśniętym przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie grillujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu pierś kroimy na małe kawałki i odkładamy do miseczki. Do osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory oraz kapustę pekińską. Na placek tortilli rozsmarowujemy 1 lub 2 łyżeczki sosu czosnkowo-ziołowego, rozkładamy zgrillowanego kurczaka, łyżeczkę suszonych pomidorów, łyżeczkę kukurydzy i dodajemy 3 łyżeczki poszatkowanej kapusty. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyciągamy tortillę i kroimy na połowę po skosie.
Przepis szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Koreczki z salami, marynowanych warzyw i sera pleśniowego

Koreczki z salami, marynowanych warzyw i sera pleśniowego.
Koreczki z salami, marynowanych warzyw i sera pleśniowego. Fot. archiwum

Składniki:

  • opakowanie salami w przyprawach
  • kilka kromek pumpernikla
  • papryka marynowana
  • oliwki czarne
  • ogóreczki konserwowe
  • 200 g sera pleśniowego

Przygotowanie:
Każdą kromkę pumpernikla pokroić na cztery małe kwadraty, posmarować serem pleśniowymi dołożyć złożony na cztery plasterek salami – spiąć wykałaczką. Warzywa także pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki.

Tortille z łososiem, żółtym serem, sałatą i papryką

Tortille z łososiem, żółtym serem, sałatą i papryką.
Tortille z łososiem, żółtym serem, sałatą i papryką. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 4 tortille
  • 300 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g sałaty: roszponki lub rukoli
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 250 g sera typu feta
  • 50 g Delmy Maślany smak

Wykonanie:
Ser feta rozgnieć widelcem i utrzyj z Delmą na gładką masę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz. Tortille ułóż na stole i posmaruj dość grubo przygotowaną masą. Na połowie każdej tortilli ułóż plastry łososia, na nich plastry sera, pokrojoną paprykę i sporą garść sałaty. Tortille zwiń ciasno w rulony, a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe plastry.

Pieczarki faszerowane szynką i serem żółtym

Pieczarki faszerowane szynką i serem żółtym.
Pieczarki faszerowane szynką i serem żółtym. Fot. Aleksandra Faiks

Składniki

  • 8 dużych pieczarek
  • 10 dag szynki
  • 10 dag sera żółtego (5 dag do pieczarek, 5 dag do posypania)
  • cebula czerwona
  • cebula zwykła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej
  • przyprawy

Wykonanie
Pieczarki umyć i usunąć nóżki. Cebulkę, nóżki i szynkę pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno pieczarek wyłożyć starty ser, a na to podsmażone składniki. Ułożyć w naczyniu. W miseczce wymieszać pozostały ser z bułką tartą i kilkoma kroplami oleju. Przykryć tym pieczarki. Piec 20 minut w 200 stopniach.
Przepis Aleksandry Faiks

Zawijasy pieczarkowo-boczkowe

Zawijasy pieczarkowo-boczkowe.
Zawijasy pieczarkowo-boczkowe. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 12 świeżych, dużych pieczarek
  • 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 plasterków wędzonego boczku surowego
  • grubo mielony pieprz do smaku

Wykonanie
Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i część miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i upiec w piekarniku w 200 stopni aż do ładnego zrumienienia boczku.

Muffiny pizzowe z mąki pełnoziarnistej z kabanosem i serem

Muffiny pizzowe z mąki pełnoziarnistej  z kabanosem i serem.
Muffiny pizzowe z mąki pełnoziarnistej z kabanosem i serem. Fot. Andżelika Knop

Składniki na 18 muffinek 

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki lnu mielonego 
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego 
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich 
  • łyżka suszonej cebuli 
  • szczypta ostrej papryki w proszku 
  • pół łyżeczki soli 
  • 200g kabanosów z chili 
  • 200g sera wędzonego w kawałku 
  • 1-2 szklanki wody 
  • masło do wysmarowania foremek

 
Wykonanie
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać proszek do pieczenia, len i przyprawy. 
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki dodać do miski z mąką i przyprawami. Dolać wodę i całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, dlatego w razie potrzeby można dolać więcej wody.  
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Formę na muffiny wysmarować masłem, przełożyć do niej masę, tak aby nie wypełniały całej wysokości formy. Piec ok. 30-40 minut - do suchego patyczka. 
Przepis Andżeliki Knop

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kibicuj naszym ze smakiem. TOP 11 przekąsek na EURO 2024 - Gazeta Krakowska

Wróć na proszowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto