MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Pochlapali i poszli. W Krakowie potrzebna lekcja z malowania ławek - List Czytelnika

Pochlapali i poszli. W Krakowie potrzebna lekcja z malowania ławek - List Czytelnika

Probierz zdradził swoje plany przed Euro. Jeszcze więcej powołań

Probierz zdradził swoje plany przed Euro. Jeszcze więcej powołań

Polecamy

Stroje kąpielowe dla puszystych. Te modele optycznie odejmą kilka kilogramów!

Stroje kąpielowe dla puszystych. Te modele optycznie odejmą kilka kilogramów!

Kolejki NFZ Proszowice: endokrynolog

Kolejki NFZ Proszowice: endokrynolog

Dieta na krew. Potrzebujesz nie tylko żelaza!

HIT DNIA
Dieta na krew. Potrzebujesz nie tylko żelaza!