Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki
szklanka mleka
5 dag drożdży
2 żółtka
jajko
3/4 szklanki cukru
10 dag masła
szczypta soli
Składniki na kruszonkę
10 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki
Dodatkowo
2 kg śliwek
cynamon
cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, dodać żółtko i jajko. Ubić na gładką masę, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić, tak żeby ciasto odchodziło od rąk. Do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło. Zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić kruszonkę. Podane składniki połączyć i wstawić do lodówki.
Śliwki wydrylować i pokroić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na blachę. Ułożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.
Przepis Marii Cebuli